Life | 10 dingen die je vroeger met je telefoon deed

zondag 17 september 2017


Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en is daar 24/7 aan vast geplakt, ik ben daar geen uitzondering op. Ik kan me mijn eerste telefoon nog goed herinneren; ik was één van de laatsten uit de klas en kreeg niet die zo gewilde Nokia 3310 maar een Siemens A52. Ik kreeg volgens mij €10 beltegoed per maand en ging zuinig om met mijn sms'jes, internet was in die tijd nog niet echt een ding. Inmiddels, ik denk zo'n 12 jaar later, is er een hoop veranderd en ben ik non stop online. Bellen doe ik nog wel, maar sms'en hooguit een paar keer per jaar. Ik neem jullie mee naar ¨die goede oude tijd¨ en maakte een lijstje met dingen die ik vroeger met mijn telefoon deed.

1. Als je de gelukkige was met een Nokia speelde je Snake, bij Siemens hadden ze een spel waarmee een mannetje blokjes heen en weer moest schuiven, kent iemand dat nog? Ik speelde dat spel uren, vooral stiekem in bed als mijn telefoon eigenlijk uit moest.

2. In je agenda bijhouden hoe veel sms'jes je met je beltegoed kon versturen. Een sms'je was kostbaar en moest goed benut worden. Je zette dan ook zo veel mogelijk tekens in je berichtje en dacht goed na over wat je ging zeggen. Een abonnement bestond nog niet, je kocht gewoon nieuw beltegoed als je er doorheen was. Tegenwoordig hebben we (gelukkig) meer keus, zo kun je voor een abonnement gaan mét telefoon, een losse telefoon kopen of, vaak heel voordelig, een sim only abonnement afsluiten. Bij een sim only sluit je een abonnement bij bijvoorbeeld Simyo af met alleen een simkaartje, die je gewoon in je eigen telefoon stopt, je betaalt dan alleen voor het gekozen aantal minuten en eventueel MB´s. Naar dat laatste gaat overigens mijn voorkeur uit, omdat je dan echt mega goedkoop uit kunt zijn als je een nog werkende telefoon hebt.

3. Dat sms'en gebeurde natuurlijk niet alleen met je moeder en je vriendinnen, er werd ook gesmst met JONGENS. En oh, wat was dat destijds spannend als je iemands nummer dan eindelijk had. Je deed enorm je best op een bericht en wachtte vol spanning tot die verzonden was, want ja dat duurde ook langer dan de halve seconde die we nu gewend zijn. Van blauwe vinkjes en zien of iemand online was, had nog nooit iemand gehoord. Ergens ook wel rustgevend dat je niet wist of je genegeerd werd of dat iemand geen beltegoed meer had.

4. Gratis sms'en. Omdat beltegoed kostbaar was, hadden providers vaak acties en kon ik bij mijn maatschappij (geloof ik) drie gratis sms'jes per dag versturen via de computer, daar maakte ik dan ook gretig gebruik van. Ook waren er bepaalde standaard sms'jes die je altijd gratis kon versturen, dingen als ¨help me¨ of ¨bel me¨. Die laatste was mega handig als je een vriendin had met veel beltegoed, zo kon je gratis een signaal geven dat ze jou even moest bellen.

5. Bellen met de huistelefoon. Bellen om te kletsen deed je natuurlijk absoluut niet met je kostbare beltegoed maar met de huistelefoon. Ik herinner me nog dat we heel vroeger een telefoon met draad hadden, mega kut want je kon nooit privé gesprekken voeren. Later hadden we een draadloze telefoon waardoor geheime details uitgebreid besproken konden worden in telefoonsessies met vriendinnen. Momenteel heb ik zo veel belminuten en blijven die ook altijd over doordat ik veel zaken al via Whatsapp bespreek.

6. Ringtones downloaden. Vroegah, had je van die diensten waar je dan ringtones kon kopen, maar die waren alleen weggelegd voor kinderen met een zeer vrijgevige pappie en mammie. Het gewone volk downloadde ringtones en zette deze via ingewikkelde omwegen op de betreffende telefoon.

7. Je pincode was je naam. Vroeger moest je nog een knopje indrukken als je een letter wilde en was er sprake van een heuse sms-duim als je te fanatiek had lopen ¨typen¨. Als beveiliging voor je telefoon koos je een cijfercode en 9 van de 10 keer (geef maar toe) was dat je naam. Zo was de code van mijn telefoon 6472, die cijfers matchen dan weer bij de letters M-I-R-A.

8. Knopjes indrukken was sowieso een ding. Je kon aan sommige telefoon precies zien welke letters of cijfers het meest gebruikt waren en als er een kruimeltje tussen het knopje kwam, kon je soms een bepaalde letter niet meer maken.

9. Uitzetten en in je tas stoppen. Dit punt klinkt misschien een beetje gek, maar vroeger was het heel normaal dat je je telefoon uit zette en ergens anders dan in je broekzak of hand bewaarde. Om eerlijk te zijn staat mijn telefoon nagenoeg nooit uit en heb ik ´m altijd vast, in mijn zak, of naast me liggen.

10. Je geluid aan houden. Vroeger was niet iedereen non-stop bereikbaar en waren we ook niet de hele dag aan het sms-en over nutteloze zaken, het was daarom heel gewoon om het geluid van je telefoon aan te houden. Je telefoon ging waarschijnlijk niet eens elke dag af en niemand vond die geluidjes nog irritant. Nu gaat vrijwel elke telefoon de hele dag door af, reken er dus maar op dat je wat geïrriteerde blikken krijgt als jij altijd je geluid aan hebt staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je hier bent, nog leuker als je een reactie achterlaat!